top of page
Forfatterens bildeNORTUNA

Avslutter årets Bluefin-sesong

Ved månedsskiftet juli/august ble det klart at vår mangeårige leverandør på Malta ikke var i stand til levere Bluefin-egg denne sesongen. Leverandøren har høstet Bluefin-egg på Malta siden 2011, og har aldri tidligere opplevd en lignende sesong uten tilgang på egg.


I uke 33 ble det også konkludert at vår samarbeidspartner i Spania, forskningsinstituttet IEO, ikke hadde lykkes med å stimulere stamfisken deres til tilstrekkelig gyting med tilfredsstillende kvalitet denne sesongen slik de gjorde i fjor.






Årets sesong for Bluefin-prosjektet kom av denne grunn aldri i gang av årsaker utenfor Nortunas kontroll. På den annen side gir dette oss mulighet til å rette all fokus mot å lykkes med Seriola i henhold til plan.

 

Det er viktig å påpeke at de betydelige fremskritt som er gjort i år vil redusere risikoen sterkt i den videre satsningen på Bluefin.



Kort oppsummering av årets sesong for innsamling av Bluefin-egg på Malta:

  • Selskapene som driver med «Sea-ranching» av Bluefin i Middelhavet opplevde økt dødelighet og redusert tilvekst i merdene sine i vinter. Dette rammet dessverre også samarbeidspartneren vår Malta Fish Farm på Malta. Årsaken til dette var sannsynligvis dårlig fôrkvalitet, og «Sea-ranching»-selskapene valgte å slakte ut fiskene i vinter/vår for å unngå ytterligere tap. Dette førte til at gruppene av fisk i merder vi normalt høster egg fra ikke var tilgjengelige for oss i år. Dette førte til at strategien for høsting av egg ble endret til å heller høste egg fra nylig fanget Bluefin i merder hos samme selskap. Denne metoden har tidligere vært benyttet i forbindelse med andre forskningsprosjekt.  

  • Unormale sjøtemperaturer i Middelhavet på forsommeren. Som følge av vestlige vind- og strømforhold var sjøtemperaturen på forsommeren lavere i Middelhavet enn normalt. Kaldt vann fra Atlanteren ble presset inn i Middelhavet. Dette forsinket innvandringen av gyteklar Bluefin fra Atlanteren, som igjen utsatte gytingen i Middelhavet med en til to uker. Sjøtemperaturen er den viktigste triggeren for gyting. 

  • Hurtig temperaturstigning. Den kalde perioden ble avløst av hurtig økning i sjøtemperatur, som sannsynlig førte til en svært kort og hektisk gytesesong. Konseksensen av dette var todelt: Den raske temperaturstigningen påvirket sannsynligvis tilgangen til og kvaliteten på eggene negativt. Temperaturøkningen førte også mest sannsynlig til en fremskyndet gyting allerede under slepet av merdene med nyfanget Bluefin fra lokalitetene der de ble fisket nær Afrikakysten og opp til Malta, hvor merdene har sin faste plass. 

  • Stress under transport kan også ha bidratt til at fiskene gytte før ankomst til den faste lokaliteten.






Vår andre partner IEO møtte som nevnt over også utfordringer denne sesongen. Ved forskningsstasjonen deres i Mazzaron, Murcia stimulerer de stamfisken sin i landbaserte tanker ved hjelp av hormonbehandling. Stamfisken, som veier mellom 100 og 150 kilo, har i år blitt stimulert til gyting ved flere anledninger uten hell forklarer Nortunas CEO Jan Magne Gilje.


Men dette har dessverre ikke gitt de ønskede resultatene dette året. 


Manglende gyting av god kvalitet

- Selv med hormonbehandling av fisken var det ikke mulig å oppnå repeterende gyting med tilstrekkelig kvalitet og mengde. Dette har ført til at Nortuna ikke har kunnet starte den planlagte FoU-produksjonen i år, forklarer Gilje videre.


En liten trøst er det at tidligere års utfordringer med tilstrekkelig produksjon av plommesekklarver er løst.

- Årets gyting fra vår egen Seriola-stamfisk i klekkeriet har vært svært god i det kritiske tidsvinduet for Bluefin-yngelproduksjon, og vi anser at vi i 2024-sesongen har levert på den kritiske innsatsfaktoren som selskapet ikke lyktes med i 2022- og 2023-sesongene.


Retter alle ressurser mot Seriola-suksess

- Nå legger vi alle ressurser i produksjonen av Seriola. Gjennombruddet på klekkeriet har gitt oss stor tro på at vi skal lykkes med målsettingen om å få 200 000 yngel til sjø i 2024. De nærmeste ukene blir veldig spennende og avgjørende. Vi håper å oppnå et antall yngel til sjø som vi tidligere ikke har vært i nærheten av. Går alt som planlagt, vil vi ha gjort betydelige fremskritt i utviklingen av effektive metoder for yngelproduksjon, avslutter Jan Magne Gilje med en god blanding av både håp og optimisme.

98 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page